Историјат Кола српских сестара

Колo српских сестара је основано у Београду на Велику Госпојину 28. августа 1903. год. Оснивачи су били Госпођа Надежда Петровић и Госпођа Делфа Ивановић.

 

Правила или Статут КСС написали су писац Бранислав Нушић и новинар публициста Иван Иванић.

 

То је представљало један нови и значајан напредак за ондашње српско друштво, које је било више наклоњено мушкарцима. Основна улога овог друштва била је у милосрђу и помоћи на волонтерској основи онима којима је помоћ била потребна.

 

Хуманитарни програм КСС у мирнодопским условима састојао се у материјалној и моралној помоћи локалном становништву, као и организовање разних добротворних акција за децу. Коло Српских Сестара се од самог оснивања укључило у међународни покрет жена за изједначавање права са мушкарцима.

 

Од 1906. године чланице кола сестара су покренуле издавање илустрованог календара „Вардар“ који је изашао у тада импозантном тиражу од 20’000 примерака.

Коло српских сестара у нашој парохији

При нашој парохији Св. Симеон Мироточиви, овде у Мајамију, постоји група побожних жена које помажу рад парохије. Њихов рад се односи на ону делатност која се у цркви зове Диакониа, или служење и брига о свему што прати Св. Богослужења. Некада је то послужење и гостољубље после Свете Службе, а некад украшавање и декорација храма, сале или самих икона са цвећем. За веће црквене празнике као што су Детенци, Материце, Оци, Божић, Богојављење, Свети Сава, црквена Слава, Васкрс, Недеља Мироносица, Духови, Видовдан, Преображење, Крстовдан и слично, чланице Кола Сестара помажу пароху и туторима да се све припреми за празник. Ако би тражили сличност рада Кола Сестара са неком службом у Цркви онда то свакако налази своју сличност службом побожних жена Мироносица у раној Цркви. Зато је рад Кола Сестара у нашој парохији од посебног значаја јер са парохом, Црквеном Управом и туторима, представља основ на који се изграђује живот и све активности наше парохије.

Управа Кола српских сестара

Радом Кола сестара руководи Управа кола, која се бира на скупштини свих чланица кола за период од годину дана.

УПРАВА КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА ЗА 2017.ГОДИНУ

Милена Симовић, председница

Секретарица

Весна Тополац, благајница

,рачуновођа

Шта је Коло српских сестара?

 

Коло сестара окупља православне Српкиње које добровољно:

 

 • раде на очувању и y неговању српских верских обичаја, напретку црквене заједнице и српске традиције
 • раде на припремању свих црквених манифестација
 • активности поводом божићних и васкршњих празника (везивање бадњака, бојење јаја и др.)
 • активности поводом црквене славе и других верских празника
 • раде друге послове према потреби црквене општине
 • раде на пружању помоћи свим парохијанима који помоћ требају
 • учествују у акцијама за учвршћивање хришћанске породице
 • њихов несебични рад кроз спремање ручкова, банкета, прослава, хуманитарним акција
 • обиласци старих и изнемоглих, болесних и свих оних којима је помоћ била потребна
 • многе од њих редовно учествују на богослужењима
 • брину се о чистоћи и уређењу светога храма.

Сав напредак наше Црквене општине, не може се замислити без учешћа вредних парохијанки. Коло српских сестара је увек спремно да помогне сваку црквену и народну акцију за напредак и очување верског живота старих и младих поколења. У новој средини и у новим условима живота, српске жене и мајке увиђају потребу заједничког рада на чувању свих вредности кроз рад Кола српских сестара. Чланице су свесне да њихов рад и труд бележи и узвраћа Онај чије су награде вечне и непролазне и зато раде све без велике рекламе, уздајући се у Бога и Преподобну Мати Параскеву – Свету Петку, заштитницу и молитвеницу, и Преподобну Мати Евгенију – Царицу Милицу, које их храбре и када понекад снага и воља

Адреса

175 NW 154th Street Miami, Florida 33169, USA

Телефон

Канцеларија: +1 305 944 6890
Мобилни: +1 305 333 44 84