ОСВЕШТАЊЕ ЈЕЛЕЈА – ИСЦЕЛЕЊЕ ТЕЛА И ВЕЗА СА ТЕЛОМ ХРИСТОВИМ

Нераскидиву везу са Евхаристијом као Тајном Будућег века има и Света Тајна освештања јелеја (уља). Она је установљена још у апостолско доба и сведочанство о њој налазимо у посланици Апостола Јакова: Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње. И молитва вјере ће спасити болесника, и подигнуће га Господа; и ако је гријехе учинио, опростиће му се (Јаковљ. 5, 14-15). Освештање јелеја у раној Цркви је вршено пре Литургије, а помазање после заамвоне молитве, односно пре самог отпуста на Литургији. Ова Тајна се вршила над болесницима, у присуству свих који су сабрани на евхаристијском сабрању. Тиме се хтела нагласити узајамна повезаност свих чланова Цркве и веза између човековог тела и Тела Христовог.

Шта је света тајна јелеосвећења?
Света тајна јелеосвећења састоји се из молитава свештеника и помазивања болесника освећеним уљем, кроз које делује Божја благодат за оздрављење болесника.

Шта овде значи болест?
Обољење душе или тела.

Како делује Божја благодат у овој светој тајни?
Она лечи тело од његових немоћи и душу чисти од њених грехова.

Од ког се времена ова тајна вршила у Цркви?
Од Христовог времена. По заповести Христовој апостоли су ишли да проповедају Јеванђеље, и, међу другим људима, „помазивали јелејем многе болеснике и лечили их“ (Марко VI, 13).

Како је пренесено вршење ове свете тајне на епископе и свештенике?
Заповешћу апостола. Свети ап. Јаков пише сасвим јасно: „Болује ли ко међу вама, нека дозове старешине црквене, те нека читају молитву над њима и нека га помажу уљем у име Господње. И молитва вере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ, и ако је грех учинио опростиће му се“ (Јак. V, 14—15).

Да ли се света тајна јелеосвећења врши само над тешким болесницима и онима који умиру?
Не, ова чудотворна света тајна врши се и над онима који су лакше болесни.

Адреса

175 NW 154th Street Miami, Florida 33169, USA

Телефон

Канцеларија: +1 305 944 6890
Мобилни: +1 305 333 44 84