Тутори

 1. Радиша Пашић
 2. Дејан Ћук
 3. Слободан Петровић
 4. Душан Николић
 5. Душко Видовић

Први и највећи помоћници свештенику у цркви су тутори.

То су особе које свештеник одабира, на основу своје процене колико су спремни и способни да помажу приликом богослужења, али и у цркви уопште. Увек их је 2-3 у храму и 2 у олтару, а који воде рачуна о потребама свештеника и службе. У олтару координирају рад чтечева (олтарбојс), како би све било спремно на и време и да се нађе на правом месту.

Улога црквеног тутора је да помогне да Служба у Цркви тече уредно, и да помаже вернима на различите практичне начине.

Одређене одговорности тутора варирају од цркве до цркве, али генерално њихова задужења се своде да дочекују верне  кад улазе у цркву, да помогну људима са специјалним потребама, прикупљају дарове верних…

У неким црквама тутори носе плочицу са натписом “тутор”, како би их верни лакше препознали и знали коме да се обрате за помоћ. 

Пре него Служба Божија почне, тутори су ти који прегледају све, провере термостат, провере да ли је црква спремна за Службу и припреме билтене за поделу. 

Како верни улазе, тако их тутори дочекују на улазу пожелевши им уз осмех добродошлицу, спремни да им се нађу од помоћи ако се укаже ма каква потреба.

За време службе, тутори на одређени начин имају своју улогу.

Они су задужени да примају прилоге парохијана, и оставе на одређено место. Њихов је циљ да умање било какво ометање службе или проповеди. Они су увек спремни да приђу и помогну свакоме у цркви коме је помоћ потребна и да онима који касне помогну да нађу своје место у храму. По потреби, могу бити задужени да пазе на зграду и паркинг, како би спречили вандализам, крађу или било шта  што би било на штету цркве и парохијана.

Црквени тутори знају поступак у непредвиђеним ситуацијама. У таквим моментима, њихова је дужност да воде људе у реду и миру на безбедно место.

После Службе, тутори су опет код врата, и  поздравивши их, воде рачуна да особе којима је помоћ неопходна је добију. На крају, проверавају термостат, светла и да црква буде остављена у најбољем реду.

И поред тога што се у Библији нигде не помињу “тутори”, они су од непроцењивог значаја за данашње локалне цркве. На много начина они су “лице” цркве, они су први које верни сусрећу на улазу у богомољу и последњи које виђају при изласку. Врло је важно да се на лицу тутора види пријатељски осмех, искреност, љубазност и жеља да се помогне.

Велика је част позиција тутора у цркви, и она захтева интегритет, срдачност и мудрост.

Срце тутора је срце слуге, који служи свом Господу Христу. (Колошанима 3, 24) “Знајући да ћете од Господа примити као награду наследство, јер Господу Христу служите”.

Црквени тутор поседује праву љубав и спреман је да промовише лепу атмосферу за молитву у дому Божијем. На њих би се најбоље односио стих из (Пслама 84, 10) “Јер је боље један дан у дворима Твојим од хиљаде. Волим бити на прагу дома Божијег него живети у шаторима безбожничким.”

  Адреса

  175 NW 154th Street Miami, Florida 33169, USA

  Телефон

  Канцеларија: +1 305 944 6890
  Мобилни: +1 305 333 44 84