Чтечеви
(Дечаци у олтару, Олтар Бојс)

Уредбе и правила за Чтечеве у олтару

Чтечеви или дечаци у Олтару, су неко ко је привилегован да послужује у Светом Олтару, тамо где је у Светињи над Сетињама присутан сам Господ. Чтечеви добијају посебну дозволу да послужују у Светом Олтару и да асистирају свештенику за време Св.Литургије и осталим светим службама. Олтар је веома свето место у Цркви и само свештенство и чтечеви имају права у њега да уђу. Нико други од верника и верница  немају права да улази у олтар без посебне дозволе свештеника.

 

Да би чтечеви помагали на прави начин у Св.Олтару, постоје ред и поредак:

 

 1. Чтечеви морају бити чисти и уредни. Морају носити одело и кравату, уредне и изгланцане ципеле. Коса ваља да буде уредна.
 2. Сви чтечеви морају бити у Олтару 10 минута пре почетка Службе.
 3. Када уђу у Олтар, чтец добија свој стихар. Онда га уредно скалупи и приђе свештенику или Епископу ако је присутан, и тражи благослов, речима: “Благослови Владико овај стихар”.
 4. Онда одлази на додељено му место, са леве или десне стране Св.Престола или иза. Када пролази поред распећа које се налази из СВ.Престола увек се прекрсти.
 5. Само свештенство, Епископ, Свештеници и Ђакони је дозвољено да стоје или пролазе испред Св.Престола. Чтец НИКАДА не пролази испред Св.Престола, само иза.
 6. У Св.Литургији, када хор заврши песму: “Јединородни Сине…”, капетан чтечева одређује која ће два чтеца да упале свеће и носе за Мали Вход.
 7. Док се чита Апостол, два чтеца се припремају са рипидама које држе приликом читања Јеванђеља.
 8. Док се пева Херувимска песма, капетан чтечева одређује ко ће носити свеће, рипиде, фењере, крст и кадионицу за Велики Вход.
 9. После читања “Вјерују…”, чтец припрема топлу воду (теплоту) за Св.Причешће.
 10. Када свештеник каже: “Пазимо, Светиње светима!”, један од чтечева доноси теплоту.
 11. Тада каже: “Благослови, Владико тeплоту ову”.
 12. Свештеник одговара: “Благословена Теплота…”
 13. После Св.Литургије, један чтец је задужен да држи посуду са анафором коју свештеник дели вернима. Други је задужен да погаси кандила, осим оног на Жртвенику, које гори све док свештеник не употреби преостало Св.Причешће.
 14. Када се Служба потпуно заврши, чтец скида свој стихар и уредно га оставља на своје место.
 15. Када су у светом Олтару и сами чтечеви су ближи Богу. Зато непотребни разговори, смех, жвакање жваке или скакање нису дозвољени.
 16. Чтец мора себе да припреми да се барем једном у месецу причести. Припремиће се на тај начин, што ће постити, молити се и исповедити.

 

Сваки чтец ће увек целивати свештенику руку, без обзира да ли му нешто додаје или прихвата од њега.

 

Ми целивамо свештенику руку јер:

 

 1. показујемо поштовање према њему и ономе што ради и
 2. зато што својим рукама држи највећу Светињу.

Адреса

175 NW 154th Street Miami, Florida 33169, USA

Телефон

Канцеларија: +1 305 944 6890
Мобилни: +1 305 333 44 84