Изузетно велики догађај! Догађај за памћење!

У Недељу 1.Марта велики број верника из парохије Св.Симеон у Мајамију је већ у 9:30 сати чекао Архијереје да пристигну у Цркву. Деца из фолклорне групе и недељне школе са цвећем у руци и у народним ношњама су дочекали Његову светост Патријарха српског г.Иринеја и Епископе, источно-америчког г.Иринеја и шумадијског г.Јована.

По уласку у Храм, а уз звоњење црквених звона и појање нашег хора: “Достојно јест…” дочекао их је домаћин парохије, протојереј-ставрофор Милан Крстић. По уласку у храм а уз појање појца Зорана: “Цар небесни…”, започело се са облачењем Архијереја.

На самом почетку Св.Литургије, Његова Светост је рукопроизвео Душана Николића и Душка Видовића у чин чтеца.

Примивши благослов од Патријарха, прота Милан је ушао у олтар и возгласивши: “Благословено Царство….” Света Литургија је почела да се савршава.

Током службе Божије ишло се у опход око Храма, а онда је пресечен славски колач који су припремили домаћини славе, председница Ц.Одбора госпођа Гордана и њен супруг г.Драган Симовић. Потом су за наредну годину колач од њих преузели г.Ненад и госпођа Тамара Милошевић.

По завршеној Св.Литургији, Његова Светост се са Епископима у Олтару уписао у богослужбено Јеванђеље.

Након тога се прешло у црквену салу, где је уз послужен укусан славски ручак,  изведен пригодни програм, рецитал у режији и по тексту протинице Саве Крстић.

На сцену су се ређали, рециталом Гордана Симовић, Владан Брковић  и протиница, наш црквени хор “Св.Владика Николај жички” једном песмом, етно песмама Анастасија и Теодора Крстић, фолклорним играма, наш фолклорни ансамбал “Балкан” под управом Ђорђете и Александра Раилића, а својом композицијом “Србија” пијанисткиња Марта Милошевић- Бранковић је све дигла на ноге.

При крају ручка је прота бираним речима поздравио уважене госте, и захвалио се свима који су несебично својим волонтерским радом учествовали и допринели да цела организација славе тако успешно прође.

На самом крају се у име свих важних гостију захвалио Преосвећени Владика шумадијски г.Јован и наравно наш Епископ г.Иринеј, је као главни домаћин поздравио и захвалио на дивном гостопримству.

Црквени одбор је између себе сакупио суму од око $4000 намењену Народним Кухињама на Косову и Метохији, коју су Душан Николић и Ема Стевановић у њихово име предали Његовој Светости да уручи.

Овако велики и диван догађај ће остати као најсветлији моменат у историји ове парохије. Живели! На многаја љета!

 

(са сајта СПЦ)

Патријарх српски г.Иринеј богослужио у Мајамију

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је служио у недељу, 1. марта 2020. године, свету архијерејску Литиргију у храму Светог Симеона Мироточивог у Северном Мајамију.

Саслуживали су Преосвећена господа Епископи шумадијски Јован и источноамерички Иринеј, старешина храма протојереј-ставрофор Милан Крстић и протођакони Дамјан Божић и Милош Ждралић.

После свете Литургије и литије око цркве, Патријарх је преломио славски колач.

Добродошлицу Српском Патријарху пожелео је Епископ источноамерички г. Иринеј:

-Велика је наша радост данас! О вашој храмовној слави имамо част и задовољство да поздравимо нашег најдражег госта, Његову Светост Патријарха српског г. Иринеја. Најдражији нам оче, оче љубави, помирења и мира, хваала Вам што сте дошли да будете овде са нама, да поделите са нама Ваши свети патријарашки благослов који доносите из првопрестоног града српског Београда, да овај наш добри  Божји народ прими благослов из светог срца наше Цркве. Овај народ је жедан и гладан да чује Вашу реч, а чини ми се да сте ви већ то учинили када сте рукопроизвели ова наша два нова чтеца на данашњи дан, Душана и Душка, којима честитамо од свега срца. 

Када је Његова Светост новорукопроизведеним чтецима отворио Свети Апостол и дао им је да га читају -било је дивно чути ту комбиновану поруку за данашњи дан. Први апостол је говорио да морамо уклонити од нас сваког зла и све што не ваља, да не смемо дозволити ђаволу да нам приђе и приступи нашем животу да нам одузме срдашца наша. Други апостол је говорио да је најважније да човек има љубави у себи, и, ево, дошао нам је апостол љубави, начелник свете Српске Православне Цркве у садашњем дану и веку, наш омиљени и драги Патријарх српски г. Иринеј.

Ваша Светости, поучите овај добри народ мој, народ који ми је поверен. Хвала Богу  што их имам, толико се радујем њима и поносим се њима. Ваш извор знања је богат, јер ваша ризница не потиче само од оног што сте учили и из саме науке, већ потиче и из вашег дугог искуства животом у Христу, са Христом и преко Христа! Уведете све нас у Царство небеско. Долгоденствујте и добро дошли, Ваша Светости, и реците сви од свег срца: Живели, Ваша Светости! 

Патријарх је захвалио на добродошлици и бираним речима узвратио:

 

-Хвала, Владико, на овим љубазним речима који сте изрекли, верујем из срца. Хвала Богу што смо данас заједно у овом светом дивном новом храму посвећеном Светом Симеону Мироточивом, великој личности наше Цркве, наше историје и нашег народа. Радујем се што сам баш на данашњи дан овде, у храму који сте ви подигли из душа и срца својих.

Свети Симеон је толико велика личности да је тешко речима изразити његову величину, његову духовност и његов значај за нашу историју. У своје доба он је био један од најпознатијих владара на Балкану. У његово време Србија је почела да се развија и да поставња своје ноге на чврстом темељу. Враћао је српске земље и стварао од многобројних српских племена Србију која, Богу хвала, и данас постоји. Тешко је рећи када је био већи – да ли као жупан рашки или онда кад је скинуо царску порфиру и обукао монашку ризу. Само једна неизрецива духовна величина може да се спусти са те висине у крајње смирење, монашко смирење и да живи као најпростији монах у Студеници и после у Хиландару. Он се одазвао позиву свог сина Саве, да остави престо и дође у манастир да буде монах. Он је тај позив прихватио, и то не само он, већ и мајка његова Ана, у монаштву Анастасија. Потом су, по њиховом угледу, и потомци њихови углавном завршавали свој живот као монаси. У томе је њихова величина и у томе је тајна брзог развоја Србије, једне мале земље која брзо постала велика сила на Балкану.

Златни век Србије трајао је двеста педесет година, а тајна њена је била у томе што је била постављена на Јеванђељу, на истини Божјој. Царски дворови су живели угледним хришћанским животом, а на владаре се народ угледао па је и народ јживео таквим животом. Отуда се Србија с правом назизвала Светом Србијом. На том духовном капиталу, драга браћо и сестре, ми смо могли да пребродимо пет стотина година под Турцима. Наш народ је подносио многа страдања и многе невоље, нажалост, неки су у том времену прихватали ислам да би сачували своје животе и своја имања. Ипак, српски народ се држао вере и примера светих Немањића и дочекао дане да буду ослобођени и да оживе своју земљу Србију. 

Све оно што је учинио Свети Сава, који је изборио аутокефалну Српску Цркву, написао законе за Цркву и земљу Србију, подизао велике манастире и, оно што је најважније, народ христијанизовао – потекло је од великог Немање. Свети Симеон и Свети Сава су велики дар Божји народу српском. То су велике личности и морамо да се угледамо на њих. Ако то не учинимо бићемо осуђени пред Богом, јер нам је Бог дао такве примере да се кроз читаву нашу историју имамо на кога угледати и чији пут морамо следити. Свети Сава је читавог свог живота проповедао мир, слогу и љубав међу браћом. Проповедао је мир и другим народима који су га због тога итекако уважавали. И данас се морамо угледати и на Светог Симеона и на Светог Саву. Нажалост, посвађани смо, подељени смо по многим основама. Једни верују, други неверују, једни прихватају разне религије и утицаје нашег времена, све је мање оних који су искрено одани и верни својој Цркви, својој историји и својим обичајима. Али зато имамо велике ликове пред собом и они нас позивају: Приђите и послушајте нас као што смо ми Господа слушали! То је порука Светог Саве и Светог Симеона и дан данас.

Браћо и сестре, ми се налазимо пред вратима Великог и Часног поста. Немојте избегавати пост. Он је користан и за душу и за тело наше. Али морамо да знамо да пост није само избегавање јаке хране. Јеванђеље говори како да постимо, да опростомо једни другима, Ми се свакодневно молимо Господу да опрости грехове наше као што ми опраштамо ближњима својим. Уколико не опраштамо ближњима, ни нама Бог неће опростити. Господ заповеда и да не сабирамо много и не бринемо за богатство овог света. Не смемо да нам наше добро земаљско остане идол коме треба да се клањамо. Није богаство у материјалним поседима и новцу. Право богатство је у нашој вери и помагању једни другима. А данас, нажалост, има много гладних и оних којима је потребна наша помоћ. Нажалост, на Косову и Метохији наш народ живи нељудским животом, лишен је онога што је најважније човеку – слободе и слободног живљења. Оскудевају у свему јер су им Шиптари махом све узели. И данас им узимају и краду, чине им многе и многе невоље. Ми у отаџбини и ви овде морамо заједно бринути о нашем народу коме је неопходна наша помоћ. Колико можемо помозимо им, а Бог ће то наградити.

На крају да кажем и ово: ви овде живите далеко од својих духовних и историјских корена и немате никога ближег од људи из нашег народа. Немојте се делити на Србе, Црногорце, Босанце, Војвођане, Личане… Сви смо ми један Божји народ, свима нама је Свети Сава духовни родитељ. И још не заборавите ово: према вама овде овај свет и ова држава ће судити о нама у отаџбини. Дакле, будите блиски једни другима, помозите једни друге и то је воља Божја. 

Нека су сретни и благословени дани који су пред нама! Да дочекамо велики и сверадосни празник Христовог Васкрсења и да се потрудимо да бољи изађемо из поста него што смо ушли у пост. Да покажемо плодове свог духовног и моралног постојања. Нека Господ благослови вашу децу! Доводите децу чешће у храмове, јер боље да науче од Цркве шта је живот и како да живе тај живот, него да их улица учи о животу. Желимо вам свако добро! Преносимо вам поздраве нашег народа и благослове наших светиња. Да вас Божји благослов и благослови светиња прати у  вашем животу.

И још нешто да вам поручим на крају: не заборавите корене своје, чувајте веру своју, подржавајте и поштујте своју Цркву. Не заборавите ко сте и шта сте. Сви ми са радошћу очекујемо да се вратите дому своме, светињама својим, гробивима светих предака ваших. Свако добро, нака Господ благослови све вас. 

Протођакон Дамјан Божић