Tutori

 1. Radiša Pašić
 2. Dejan Ćuk
 3. Slobodan Petrović
 4. Dušan Nikolić
 5. Duško Vidović

Prvi i najveći pomoćnici svešteniku u crkvi su tutori.

To su osobe koje sveštenik odabira, na osnovu svoje procene koliko su spremni i sposobni da pomažu prilikom bogosluženja, ali i u crkvi uopšte. Uvek ih je 2-3 u hramu i 2 u oltaru, a koji vode računa o potrebama sveštenika i službe. U oltaru koordiniraju rad čtečeva (oltarbojs), kako bi sve bilo spremno na i vreme i da se nađe na pravom mestu.

Uloga crkvenog tutora je da pomogne da Služba u Crkvi teče uredno, i da pomaže vernima na različite praktične načine.

Određene odgovornosti tutora variraju od crkve do crkve, ali generalno njihova zaduženja se svode da dočekuju verne  kad ulaze u crkvu, da pomognu ljudima sa specijalnim potrebama, prikupljaju darove vernih…

U nekim crkvama tutori nose pločicu sa natpisom “tutor”, kako bi ih verni lakše prepoznali i znali kome da se obrate za pomoć. 

Pre nego Služba Božija počne, tutori su ti koji pregledaju sve, provere termostat, provere da li je crkva spremna za Službu i pripreme biltene za podelu. 

Kako verni ulaze, tako ih tutori dočekuju na ulazu poželevši im uz osmeh dobrodošlicu, spremni da im se nađu od pomoći ako se ukaže ma kakva potreba.

Za vreme službe, tutori na određeni način imaju svoju ulogu.

Oni su zaduženi da primaju priloge parohijana, i ostave na određeno mesto. Njihov je cilj da umanje bilo kakvo ometanje službe ili propovedi. Oni su uvek spremni da priđu i pomognu svakome u crkvi kome je pomoć potrebna i da onima koji kasne pomognu da nađu svoje mesto u hramu. Po potrebi, mogu biti zaduženi da paze na zgradu i parking, kako bi sprečili vandalizam, krađu ili bilo šta  što bi bilo na štetu crkve i parohijana.

Crkveni tutori znaju postupak u nepredviđenim situacijama. U takvim momentima, njihova je dužnost da vode ljude u redu i miru na bezbedno mesto.

Posle Službe, tutori su opet kod vrata, i  pozdravivši ih, vode računa da osobe kojima je pomoć neophodna je dobiju. Na kraju, proveravaju termostat, svetla i da crkva bude ostavljena u najboljem redu.

I pored toga što se u Bibliji nigde ne pominju “tutori”, oni su od neprocenjivog značaja za današnje lokalne crkve. Na mnogo načina oni su “lice” crkve, oni su prvi koje verni susreću na ulazu u bogomolju i poslednji koje viđaju pri izlasku. Vrlo je važno da se na licu tutora vidi prijateljski osmeh, iskrenost, ljubaznost i želja da se pomogne.

Velika je čast pozicija tutora u crkvi, i ona zahteva integritet, srdačnost i mudrost.

Srce tutora je srce sluge, koji služi svom Gospodu Hristu. (Kološanima 3, 24) “Znajući da ćete od Gospoda primiti kao nagradu nasledstvo, jer Gospodu Hristu služite”.

Crkveni tutor poseduje pravu ljubav i spreman je da promoviše lepu atmosferu za molitvu u domu Božijem. Na njih bi se najbolje odnosio stih iz (Pslama 84, 10) “Jer je bolje jedan dan u dvorima Tvojim od hiljade. Volim biti na pragu doma Božijeg nego živeti u šatorima bezbožničkim.”

  Adresa

  175 NW 154th Street Miami, Florida 33169, USA

  Telefon

  Kancelarija: +1 305 944 6890
  Mobilni: +1 305 333 44 84