Свештенство

оспод Христос као Јереј до вијек по чину Мелхиседекову (Јевр. 5, 6) јесте извор свештенства и „из Њега се кроз Његове прејемнике благодат излива и преноси на нас“. Благодат свештенства се задобија у божанској Литургији у којој долази до мистичног поистовећења свештеника и Христа. Свештеник постаје служитељ Божији по узору на Христа, и ту могућност задобија благодаћу Божијом чином хиротоније (рукоположења). То је разлог зашто Света Тајна свештенства никада није и не може бити одвојена од Евхаристије.
Нажалост, готово све друге Свете Тајне су временом, због разних околности, издвојене из окриља Евхаристије. Црква, међутим, не може остварити своје назначење ако се занемари или изгуби веза између Евхаристије и других Светих Тајни. Ту свест је свакако имала рана Црква, што се види из сведочанстава из апостолског периода, на основу којих сазнајемо да су Крштење, Миропомазање и Евхаристија сматрани једном и нераздвојном Тајном. Познато је да су Апостоли после Крштења на новокрштене полагали руке, а затим је вршено ломљење хлеба и причешћивање новопросветљених.

Шта је света тајна свештенства?
То је света тајна у којој Дух Свети кроз полагање руку епископа даје благодат и право ономе који се рукополаже за епископа или свештеника да свршава остале свете тајне и да руководи верским животом људи.

Колико има степена у светој тајни свештенства?
Три степена: епископ, свештеник и ђакон.

Каква је разлика у ова три степена свештенства?
Епископ може да свршава. свих седам светих тајана, свештеник све осим св. тајне свештенства, а ђакон помаже епископу и свештенику, али сам не може свршавати ниједну од светих тајана.

Који су нижи чинови у Православној цркви?
Чтеци, ипођакони и ђаконисе.

Ко рукополаже епископа?
Два или више епископа.

Ко рукополаже свештеника?
Епископ.

Чији су наследници епископи?
Епископи су наследници апостола.

Ко је установио у Цркви јерархију?
Сам Господ Христос као први Првосвештеник (Јевр. V, 4—6). Он, као извор сваке власти и права у Његовој Цркви, дао је апостолима власт да уче, исцељују и опраштају грехе.

Шта онда представља целину јерархије?
Најпре Христос као вечни Првосвештеник и глава Цркве, онда од Њега апостоли, па од апостола епископи, и од епископа свештеници и ђакони.

Зашто је неопходно полагање руку у овој светој тајни?
То су најпре чинили апостоли (I Тим. IV, 14; V, 22.). Полагање руку у овој светој тајни преноси се на лице које се рукополаже духовна сила и тако се постиже законита веза црквене власти и свештенослужења

Да ли може постојати црквена заједница, а да не признаје и да се не покорава епископу?
Не може постојати, јер се таква црквена заједница одељује од тела Васељенске православне цркве и лишава себе благодати Божје.

Зашто зовемо свештеника „Оцем“?
Зато што смо преко свештеника у светој тајни крштења препорођени у децу Божју; преко њих у светој тајни причешћа добијамо небеску храну (Христово тело и крв); у светој тајни покајања преко њих добијамо опроштење од својих грехова, а у осталим светим тајнама нарочите дарове Светог Духа. Поред тога, свештеници се за нас непрестано моле, уче нас, саветују, опомињу нас и нама руководе. Према томе, они су заиста наши духовни оци. Свакако они морају бити достојни тог имена и те велике службе.

Адреса

175 NW 154th Street Miami, Florida 33169, USA

Телефон

Канцеларија: +1 305 944 6890
Мобилни: +1 305 333 44 84