NJEGOVO PREOSVEŠTENSTVO EPISKOP ISTOČNO-AMERIČKI

 

 

G.G.IRINEJ

Rođen je 6. februara 1955. godine u Klivlendu, Ohajo, SAD, od oca Đure i majke Milice (rođ. Svilar). Osnovno obrazovanje je stekao u Klivlendu, Ohajo, a od 1973 -1975. godine se školovao na Akademiji umetnosti, takođe u Klivlendu. Od 1975 -1979. godine pohađao je Pravoslavnu bogosloviju svetog Tihona, Saut Kanan, u Pensilvaniji. Godine 1980. započeo je studije na Pravoslavnoj teološkoj akademiji Svetog Vladimira, Krestvud, Njujork, i završio ih 1982. godine. Atinski Centar je pohađao 2000. i 2003. godine, posle čega je dobio diplomu savremenog grčkog jezika.

 

Nakon završenih studija na Pravoslavnoj duhovnoj akademiji svetog Tihona sa akademskom ocenom maksima kum laude, i akademiji svetog Vladimira, primio je zvanje magistra bogoslovlja uz posebne pohvale za magistarski rad Episkop Nikolaj Velimirović: 1921. Misija u Americi.

 

Radio je u oblasti obrazovanja, predajući na Univerzitetu Lojola u Čikagu, kao i na Teološkom fakultetu SPC u Beogradu. Više godina je bio jedan od urednika Staze pravoslavlja, zvanične publikacije Srpske pravoslavne crkve u SAD i Kanadi.

 

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit srednjezapadnoamerički Hristofor ga je 15. januara 1994. godine rukopoložio u čin đakona u Sabornoj crkvi Vaskrsenja Hristovog u Čikagu, Ilinoja. Monaški postrig je primio 18. januara 1995. u manastiru Svetog Save u Libertivilu, Ilinoja, i tom prilikom je dobio monaško ime Irinej, po svetom Irineju, Episkopu lionskom. U čin jeromonaha je rukopoložen 27. januara 1995. u Sabornoj crkvi Svetog Save u Parmi, Ohajo, SAD. Unapređen je u dostojanstvo čina arhimandrita 18. juna 2006. godine, od strane Njegovog Preosveštenstva Episkopa timočkog Justina, člana Svetog arhijerejskog sinoda.

 

Prepodobni jeromonah Irinej je do izbora za Episkopa australijsko-novozelandskog obavljao funkciju referenta Svetog arhijerejskog sinoda i šefa kancelarije Odbora za Kosovo i Metohiju Svetog arhijerejskog sabora, pri Srpskoj patrijaršiji u Beogradu. Među brojnim priznanjima koja je dobio nosilac je i Ordena Vuka Karadžića III stepena, kojim ga je odlikovao Predsednik Državne Zajednice Srbije i Crne Gore, Svetozar Marović, za posebne zasluge u poboljšanju veza srpske države sa Srbima u rasejanju, i za zasluge u unepređivanju odnosa Crkve i države.

 

Od brojnih funkcija značajno je navesti da je Episkop Irinej ko-predstavnik Srpske pravoslavne crkve u Centralnom odboru Svetskog saveta crkava i Konferencije evropskih crkava, član je Jasenovačkog odbora Svetog arhijerejskog sinoda, kao i Stalnog misijskog odbora Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve i Odbora za Kosovo i Metohiju Svetog arhijerejskog sabora. Pored toga, član je Upravnog odbora Međunarodne pravoslavne dobrotvorne organizacije (IOCC), Izvršnog odbora Američke konferencije religija za mir (USCRP) pri Ujedinjenim nacijama, Kongresa srpskog ujedinjenja, Savetodavnog odbora Fonda za srpske studije Njegoš na Univerzitetu Kolumbija, uređivačkog odbora Društva za negovanje uspomene na Nikolu Teslu, Radne grupe za ekološku pravdu američkog Nacionalnog saveta hrišćanskih crkava (NCCC) i Odbora za komunikacije pri Upravnom odboru Akademije Sv. Vladimira, Srpsko-američkog centra u Beogradu. Doživotni je počasni član Upravnog odbora ZOE (humanitarne organizacije koja nudi pomoć pravoslavnim ženama u rizičnoj trudnoći).

 

Episkop Irinej je takođe obavljao dužnost glavnog i odgovornog urednika Informativne službe Srpske pravoslavne crkve, izvršnog direktora Kancelarije za spoljne poslove Srpske pravoslavne crkve u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, sa sedištem u Vašingtonu. Ko-presedavajući je Pravoslavnog savetodavnog komiteta američkog Nacionalnog saveta hrišćanskih crkava u Vašingtonu, član Radne grupe za zaštitu čovekove okoline Nacionalnog saveta hrišćanskih crkava (NCCC Eko-Džastis), član Komisije za ljudska prava u Čikagu i član Savetodavnog odbora gradonačelnika Čikaga za pitanja imigranta i izbeglica. Bio je jedan od ključnih učesnika u poseti verskih vođa iz SAD Jugoslaviji 1999. godine, uz prečasnog Džesija Džeksona i prečasnu dr Džoan Braun Kempbel, kao i član zvaničnih delegacija Srpske pravoslavne crkve u poseti Ujedinjenim nacijama i vladi Sjedinjenih Američkih Država 2005. i 2006. godine.

 

Na svom redovnom zasedanju u maju 2006. godine, Sveti arhijerejski sabor SPC je izabrao prepodobnog jeromonaha Irineja, referenta Svetog arhijerejskog sinoda, za Episkopa Eparhije australijsko-novozelandske. Hirotonisan je 15. jula 2006. godine, na praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice, u Sabornoj crkvi u Beogradu. Hirotoniju je u ime Njegove Svetosti Patrijrha srpskog G.G. Pavla obavio Visokopreosvećeni Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije, uz sasluženje 16 episkopa, uključujući Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolita Hong-Konga Vaseljenske patrijaršije G. Nikitu i Njegovo Preosveštenstvo Episkopa Aljaske Američke pravoslavne crkve G. Nikolaja.

 

U tron episkopa australijsko-novozelandskih SPC uveden je 21. oktobra 2006. od strane Njegovog Preosveštenstva Episkopa bihaćko-petrovačkog Hrizostoma, člana Svetog arhijerejskog sinoda, u Pro-katedralnom hramu Sv. Save na Elanori, Sidnej.

 

Maja 25. 2106. Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve je aklamaciom izabrao Episkopa Australijsko-novozelandskog za tron Episkopa Istočno-američkog, po izboru Episkopa Istočno-američkog G.G. Mitrofana na Tron Episkopa kanadskog.

Adresa

175 NW 154th Street Miami, Florida 33169, USA

Telefon

Kancelarija: +1 305 944 6890
Mobilni: +1 305 333 44 84