ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП ИСТОЧНО-АМЕРИЧКИ

 

 

Г.Г.ИРИНЕЈ

Рођен је 6. фебруара 1955. године у Кливленду, Охајо, САД, од оца Ђуре и мајке Милице (рођ. Свилар). Основно образовање је стекао у Кливленду, Охајо, а од 1973 -1975. године се школовао на Академији уметности, такође у Кливленду. Од 1975 -1979. године похађао је Православну богословију светог Тихона, Саут Канан, у Пенсилванији. Године 1980. започео је студије на Православној теолошкој академији Светог Владимира, Крествуд, Њујорк, и завршио их 1982. године. Атински Центар је похађао 2000. и 2003. године, после чега је добио диплому савременог грчког језика.

 

Након завршених студија на Православној духовној академији светог Тихона са академском оценом максима кум лауде, и академији светог Владимира, примио је звање магистра богословља уз посебне похвале за магистарски рад Епископ Николај Велимировић: 1921. Мисија у Америци.

 

Радио је у области образовања, предајући на Универзитету Лојола у Чикагу, као и на Теолошком факултету СПЦ у Београду. Више година је био један од уредника Стазе православља, званичне публикације Српске православне цркве у САД и Канади.

 

Његово Високопреосвештенство Митрополит средњезападноамерички Христофор га је 15. јануара 1994. године рукоположио у чин ђакона у Саборној цркви Васкрсења Христовог у Чикагу, Илиноја. Монашки постриг је примио 18. јануара 1995. у манастиру Светог Саве у Либертивилу, Илиноја, и том приликом је добио монашко име Иринеј, по светом Иринеју, Епископу лионском. У чин јеромонаха је рукоположен 27. јануара 1995. у Саборној цркви Светог Саве у Парми, Охајо, САД. Унапређен је у достојанство чина архимандрита 18. јуна 2006. године, од стране Његовог Преосвештенства Епископа тимочког Јустина, члана Светог архијерејског синода.

 

Преподобни јеромонах Иринеј је до избора за Епископа аустралијско-новозеландског обављао функцију референта Светог архијерејског синода и шефа канцеларије Одбора за Косово и Метохију Светог архијерејског сабора, при Српској патријаршији у Београду. Међу бројним признањима која је добио носилац је и Ордена Вука Караџића III степена, којим га је одликовао Председник Државне Заједнице Србије и Црне Горе, Светозар Маровић, за посебне заслуге у побољшању веза српске државе са Србима у расејању, и за заслуге у унепређивању односа Цркве и државе.

 

Од бројних функција значајно је навести да је Епископ Иринеј ко-представник Српске православне цркве у Централном одбору Светског савета цркава и Конференције европских цркава, члан је Јасеновачког одбора Светог архијерејског синода, као и Сталног мисијског одбора Светог архијерејског синода Српске православне цркве и Одбора за Косово и Метохију Светог архијерејског сабора. Поред тога, члан је Управног одбора Међународне православне добротворне организације (ИОЦЦ), Извршног одбора Америчке конференције религија за мир (УСЦРП) при Уједињеним нацијама, Конгреса српског уједињења, Саветодавног одбора Фонда за српске студије Његош на Универзитету Колумбија, уређивачког одбора Друштва за неговање успомене на Николу Теслу, Радне групе за еколошку правду америчког Националног савета хришћанских цркава (НЦЦЦ) и Одбора за комуникације при Управном одбору Академије Св. Владимира, Српско-америчког центра у Београду. Доживотни је почасни члан Управног одбора ЗОЕ (хуманитарне организације која нуди помоћ православним женама у ризичној трудноћи).

 

Епископ Иринеј је такође обављао дужност главног и одговорног уредника Информативне службе Српске православне цркве, извршног директора Канцеларије за спољне послове Српске православне цркве у Сједињеним Америчким Државама и Канади, са седиштем у Вашингтону. Ко-преседавајући је Православног саветодавног комитета америчког Националног савета хришћанских цркава у Вашингтону, члан Радне групе за заштиту човекове околине Националног савета хришћанских цркава (НЦЦЦ Еко-Џастис), члан Комисије за људска права у Чикагу и члан Саветодавног одбора градоначелника Чикага за питања имигранта и избеглица. Био је један од кључних учесника у посети верских вођа из САД Југославији 1999. године, уз пречасног Џесија Џексона и пречасну др Џоан Браун Кемпбел, као и члан званичних делегација Српске православне цркве у посети Уједињеним нацијама и влади Сједињених Америчких Држава 2005. и 2006. године.

 

На свом редовном заседању у мају 2006. године, Свети архијерејски сабор СПЦ је изабрао преподобног јеромонаха Иринеја, референта Светог архијерејског синода, за Епископа Епархије аустралијско-новозеландске. Хиротонисан је 15. јула 2006. године, на празник Полагања ризе Пресвете Богородице, у Саборној цркви у Београду. Хиротонију је у име Његове Светости Патријрха српског Г.Г. Павла обавио Високопреосвећени Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, уз саслужење 16 епископа, укључујући Његово Високопреосвештенство Митрополита Хонг-Конга Васељенске патријаршије Г. Никиту и Његово Преосвештенство Епископа Аљаске Америчке православне цркве Г. Николаја.

 

У трон епископа аустралијско-новозеландских СПЦ уведен је 21. октобра 2006. од стране Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког Хризостома, члана Светог архијерејског синода, у Про-катедралном храму Св. Саве на Еланори, Сиднеј.

 

Маја 25. 2106. Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве је акламациом изабрао Епископа Аустралијско-новозеландског за трон Епископа Источно-америчког, по избору Епископа Источно-америчког Г.Г. Митрофана на Трон Епископа канадског.

Адреса

175 NW 154th Street Miami, Florida 33169, USA

Телефон

Канцеларија: +1 305 944 6890
Мобилни: +1 305 333 44 84